OPIS CIKASTEGA GOVEDA

Govedo cikaste pasme je manjšega okvirja, plemenite konstitucije in pravilnih telesnih oblik. Proizvodna usmeritev je kombinirana pasma z večjim poudarkom na prireji mleka.

Za cikasto govedo so značilne naslednje lastnosti:

  • relativno velika mlečnost (glede na telesno maso),
  • velika sposobnost zauživanja krme v skromnih pogojih,
  • odlične pašne lastnosti,
  • odlična konstitucija (življenjska sila – odpornost za neugodne vplive okolja),
  • dobra plodnost,
  • lahke telitve,
  • izraženo materinstvo.

Glava je kratka in lahka s širokim smrčkom. Nosni del je daljši od čelnega dela. Nosni del profilne linije glave je raven, spodnja polovica čelnega dela pa nekoliko usločena (konkavna). Barva glave je enobarvna rdeča.

Oči so velike in temno pigmentirane. Svetel kontrast okoli oči je poudarjen, nad očesnimi vekami pa je nagubana koža. Očesne veke so tanke, očesni lok pa visok.

Smrček je širok, barva sluznice na smrčku je rožnata.

Rogovi so tanki, kratki in usmerjeni navzgor, z ukrivljeno linijo. Barva rogov je svetlo-rumena z rjavimi ali temnimi konicami.

Vrat je tanek in dolg. Koža na vratu je tanka in nagubana. Podgrlina pod vratom je slabo razvita.

Temeljna barva je rumeno-rdeča do temno rdeče-rjava, največkrat kostanjevo rjava. Temeljna barva prevladuje nad belo barvo.

Bela hrbtna lisa je ozka v obliki pasu, ki se podaljšuje čez medenico, rep, vime in trebuh naprej do podbradka. Pase na stegnih in golenih so ozke ali odsotne.

Telesne oblike so pravilno oblikovane. Hrbet je raven, dolg in širok. Križ je raven in dolg ter v ravni črti preide v rep. Noge so tanke, s čvrstimi biclji in kratkimi ter trdimi parklji. Roževina parkljev je temne barve.

Vime je pravilno oblikovano z izenačenimi vimenskimi četrtmi, visoko pripeto in pravilnih oblik seskov.

Cikasto govedo

O cikastem govedu si lahko preberete tudi v predstavitveni zloženki, ki si jo lahko prenesete v obliki PDF dokumenta: